Israels folkmord

Bombkrevad i Gaza
Foto av Mohammed IbrahimUnsplash

Det går inte att undvika jämförelsen mellan det som staten Israel nu gör i Palestina med det som judarna utsattes för av Hitlerregimen i Tyskland före och under andra världskriget. Målet för det nazistiska gangsterväldet var att utplåna alla judar. Då jag som barn och ung några år efter kriget såg de förfärliga bilderna från utrotningslägren kändes det självklart att vara för allt som kunde göras för judarna. Jag visste lite eller inget om Palestina och hur etablerandet av Israel skedde på den palestinska befolkningens bekostnad.

Mitt oreserverade stöd till Israel är borta sedan mycket länge, men tills nyligen trodde jag trots allt att det fanns ett förnuft som hindrade sådant som nu sker när Gazas befolkning föses ihop under obeskrivligt lidande och bombas i sjukhus, flyktingläger och skolor. Efter Hamas massmord på civila Israeler har Israel släppt alla gränser och hämnas på ett kriminellt sätt på oskyldiga i Gaza. Dessutom tillåtes en mordvåg på Västbanken.

Idag, den 30 december 2023. är det 100 år sedan Sara Lidman föddes. Hon gick med sin starka röst och välformulerade ord i första ledet och stödde Vietnams folk. Hon talade så att människor förstod vad kriget den gången handlade om – ett enormt övergrepp. Om hon hade sett vad som sker idag i Palestina, är jag övertygad om att hon höjt sin röst till fördömande av Benjamin Netanyahu och hans grymma krig.

Israel, sluta med ert folkmordskrig!

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.