”Kärnkraften är planerbar” sa någon

Foto av Patrick Feden på Unsplash

Enligt DN idag kommer reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk att gå på halv effekt i helgen som kommer. Ett fel har upptäckts och måste undersökas. Dessutom: en reaktor i Oskarhams kärnkraftverk kommer att tas ur drift för underhåll. Som om inte detta vore nog – i Ringhals står ännu en reaktor still på grund av reparation.

Inför valet ville Moderaterna tillsammans med andra partier satsa på kärnkraften. Ett av argumenten för denna energikälla var att den var ”planerbar”. Detta till skillnad från vindkraften som beskrev som opålitlig – ”det blåser inte alltid.”

Vi ser just nu beviset för att kärnkraften inte är den säkra och trygga källa till el som påståtts. Så vad drar regeringen Kristersson för slutsatser av den bistra verkligheten i vinter?

För att vind och sol ska kunna bli ett fullvärdigt alternativ till kärnkraften behövs att lagringstekniken – som redan finns – byggs ut. Och framförallt behöver vi bygga många fler vindkraftverk. Kan vi hoppas på att regeringens energiansvariga fattar detta och byter spår?

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.