Axel vänder sig i sin grav

Foto av Element5 DigitalUnsplash

Samma år som Hitlerismen slutligen besegrades dog min mormors far Axel Kihlström. Han var föräldralös, kämpade hårt för sitt uppehälle. Han var politiskt starkt aktiv, skrev och verkade för internationalism och rättvisa även för dem som inget hade. Under sina sista år var han glad att få en plats på ett äldreboende i Göteborg.

Så hur skulle Axel ha tagit det som hände i valet 11 september 2022? Om han sett det som ser ut att leda till att högern kommer till makten med stöd av ett främlingsfientligt parti? Skulle han kallt ha noterat att historien visar att höger och vänster avlöser varandra i perioder? Eller skulle han ha påmint oss om att ”vad var det jag sa, socialdemokrater äro icke att lita på. För att komma till köttgrytorna äro de beredda att kompromissa med djävulen själv.” Kanske med tillägget: ”Men nu har de skjutit sig själva i foten.” Antagligen menar han då att Magdalena Andersson och andra ledande sossar har gjort misstaget att försöka vinna på att förtala invandrargrupper.

Nåja, Axel är säkert glad att slippa vara med i dag. Han vänder sig om i graven och fortsätter sen vara lyckligt död.

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.