Jag hatar den här förskolan

Ledsen pojke
Bild:Freepik

Efter att ha sett första avsnittet av SVT-programmet Våra barns hemliga liv är jag beredd att hålla med.  ”Jag hatar den här förskolan.” Han som säger så är en pojke i sexårsåldern och har just utsatts för vad han uppfattar som en orättvisa.

Så  vad säger de medverkande experterna om detta, hur ställer de upp för barnet? Svar, ”han har just lärt sig något,  titta på honom se hur han är  ledsen, rasande, se hur barnet lär sig fatta att han är en förlorare.”

Jag hatar det,  förstår inte hur SVT har kunnat köpa in det här programkonceptet som är  uppenbart oetiskt. Här får vi vuxna i ett perspektiv från ovan beskåda barns känslor inför frustrationer och nederlag, besvikelser, segrar och jubel. Utan eget medgivande har de lockats in i en show för att utnyttjas av vuxna som ska gotta sig  i hur söta de är, hur roliga kommentarer och gulliga gester de kan uppvisa. Vi antas lära oss något om barn, men det vi lär oss handlar mera om hur vuxna exploaterar barn

Hur kan professionella barnexperter ställa upp på något sådant, vart tog deras omdöme vägen?

Jag rekommenderar att ta del av Gunilla Brodrejs dräpande kritik här i Expressen, Hon har formulerat kritiken utmärkt. SVT:s programchef Micael Lekberg har mage att försvara det hela, inga barn har kommit till skada skriver han. Men han får mothugg direkt av Brodrej.

Se också hur personal inom förskolan reagerar på sajten Förskolan, ett diskussionsforum som vänder sig i första hand till alla som arbetar i förskolan. Kommentarerna är  djupt kritiska, någon ifrågasätter om inte programmet strider mot FN:s barnkonvention.

Nej, snälla experter, gör om gör rätt. Hoppa av programmet, ta avstånd från exploateringen och lyssna på barnen, ta dem på allvar istället för att skratta åt dem när de säger, ”det här är orättvist”,  ”varför har de så här dumma tävlingar?” I nästa program lägg upp ett koncept om hur vuxna kommer till rätta med objektifieringen i vårt samhälle, hur människor utnyttjas på olika sätt, ställ upp på ”förlorarnas” sida.

Hem » Tillbaka till Anders Fagerlunds skrivande

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.