Deras enda hem brinner och Kristersson vill vända bort vår blick

Eld
”Fire!” by Xenith.org licensed by CC BY-SA 2.0

Flyktinglägret i  Grekland brinner, samtidigt bjuder Ulf Kristersson (M) in ministern Sören Pope Paulsen från Danmark för att smeta fast stämpeln kriminella på flyktingar – det är oanständigt och skamligt för ett rikt land som Sverige.

Krönikören Ola Nordebo har skrivit i VK om det här.  Redan i rubriken sammanfattar han det som jag själv skulle kunnat säga: det handlar om  ”vedervärdiga försök att göra brottsligheten till en invandringsfråga.”

Att Kristersson flirtar med SD vet vi redan, men däremot hade jag hoppats på ett avståndstagande från Ebba Busch. Hennes kristna värderingar borde ha väckt magkänslan att ta avstånd från den populistiskt färgade främlingsfientligheten. Var finns den barmhärtige samariten i  hennes huvud?

Jag vill bara göra ett tillägg till Nordebos analys. Det är inte bara flyktingar som beläggs med skam och skuld för det fruktansvärda tillstånd som nu råder i  svenska storstäder, att människor avrättas på öppen gata med risker för alla i närheten. Dessutom misstänkliggörs alla de som av humanitära skäl ställt upp  ideellt dag och natt med att hjälpa och stötta flyktingar från krig och elände,  Det gäller även anställda inom vård, skola och omsorg, likaså otaliga  organisationer, religiösa, icke – religiösa. Och inte minst politiker som fått betala ett högt pris i opinionssiffror när högerkrafter nu lyckats få vinden att svänga. Alla de ska nu enligt Åkesson och hans gäng skämmas för att de följde sitt hjärta. Jag köper inte det.

Mer om främlingsfientlighet: Tio psykologiska punkter kring främlingsfientlighet och rasism.

Hem » Tillbaka till Anders Fagerlunds skrivande

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.