Vad hjälper mot våldet nu?

Förortsgäng

Foto av René RanischUnsplash

Såg nyss en intervju med Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (s). På SVT Lokala nyheter.

Fråga: Vad kan staden göra åt den här situationen?

Karin Wanngård svarar: ”Vad staden jobbar med är ännu tidigare åldrar. 10-14- åringar som har kanske ögonen på de här kriminella nätverken – ihop med polisen – för att locka dem att välja utbildningsvägen istället. Ett långt liv istället för att gå med de här kriminella … ett kort liv.

Jag tänker – så bra, ett av många exempel på förebyggande arbete. Bra med konkreta exempel på vad det kan vara. Och det jobbas hela tiden, av tusentals människor på att nå fram till barn och unga på olika sätt. De som gör detta på massor av ställen varje dag året om, utan att få credd för det, de behöver stöd. Och måste få beröm och uppskattning. I skola, förskola, fritidsverksamheter, idrottsföreningar, bibliotek och massor av annat, hur ska de annars orka i längden? Men det behövs också resurser. Samhället, politiken måste träda till och ta tillbaka förorten, genom att vara resursstarkt och närvarande i infrastruktur.

Och segregationen i arbetslivet. Ska pojkarna välja det långa livet utanför kriminaliteten om de inte tror att den ”långa” vägen, som Wanngård talar om, är möjlig? När deras efternamn diskvalificerar dem från arbetsmarknaden?

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.