Respons om samer

Renar i fjällmiljö

Foto av T FeUnsplash

Det här handlar om hur samer i Sverige blir utsatta för övergepp. För ett tag sedan skickade jag ett öppet brev till politiker. Här en redovisning av responsen.

Socialdemokraterna svarade snabbt med en berättelse om den politik som partiet vill föra i frågan. Samt en hänvisning till att brott mot samer är en polisiär fråga. Kristdemokraterna berättar att de driver frågan om återbördande av samiska kvarlevor till Sapmi. I övrigt, vad gäller brott mot samer svarar representanten för Kd: ”Vi fortsätter att bevaka frågan noggrant.” Från Centerpartiet får jag ordagrant svaret: ”Tack för ditt mejl och ditt inspel i denna oerhört viktiga fråga. Vi tar med oss det.” Vänsterpartiet svarar allmänt positivt om att stärka samers rättigheter, språk och kultur. Samt att Sverige måste prioritera arbetet med att ratificera konventionen ILO 169 om ursprungsfolk och stamfolks rättigheter.

Mp svarar att de tagit emot mitt mejl.

Inget svar från M, Sd och L. Och inget svar från någon i regeringen. Inget av svaren visar att någon politiker är vill direkt i ord uttala fördömande av aggression mot samer.

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.