Ett öppet brev om samerna i Sverige

Photo by Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash

Idag skickade jag ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson, kulturminister Parisa Liljestrand och till justitieminister Johan Pehrson. Brevet gick också till partiledarna och språkrören i Sveriges riksdag.

Brevet handlar om att jag vill ha en uppställning för samerna som jag upplever som mer och mer trängda i dagens samhälle. Deras kultur, näring och mark blir allt mer ifrågasatt och utsatt. Min förhoppning med det öppna brevet är att Sveriges ledare ska förstå att hat, hot och trakasserier inte stoppar förrän det sägs ifrån från högsta ort att nu får det vara nog.

Här är mitt öppna brev:

Öppet brev

Till Sveriges statsminister/kulturminister/justitieminister /samtliga partiledare och språkrör

Den samiska befolkningen utsätts för rasistiskt präglade brott och trakasserier. Senast den 24 september rapporteras i SVT att en hatstorm har dragit igång i samband med att STF gjort förändringar i Jämtlandsfjällen. Brå har påvisat ett stort mörkertal och att det sker betydligt fler brott mot samer än vad som polisanmäls. I dagens Sverige får urfolket samer utstå hat och fientlighet.

Vi ser nu något som inte är värdigt ett rättssamhälle och ett stopp för denna situation kräver att den samiska minoritetsbefolkningen får stöd för sina mänskliga rättigheter och för sin status som likvärdiga svenska medborgare. Detta stöd bör enigt manifesteras i form av uttalanden av landets högsta ledning för att respekteras av alla, något som kan ske snarast utan att avvakta utredningar.

Stockholm datum 27 september 2023

/Anders Fagerlund

Tidigare psykolog och psykoterapeut

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.