Dumpa dem bara!

Foto av DocumericaUnsplash

Ser idag att migrationsminister Maria Malmer Stenergard ”tittar på möjligheten att inrätta återvändandecenter.” Vad jag kan förstå är detta en eufemism för avstjälpningsplatser.

EU har en överenskommelse med Libyen om att detta land ska stoppa flyktingar som vill vidare norrut över Medelhavet. Och hur har detta gått? Jag minns för en tid sedan hur människor dumpades i Sahara för att brännas under solen och törsta ihjäl. Vad brydde sig vi i EU om det? Det var ju inte vårt ansvar, det handlade om de som inte ens kommit till Europa. Otur bara, att någon såg och filmade.

Nu vill Maria Malmer Stenergard att andra länder ska förvara vissa av dem som förvägras skydd, asyl, i Sverige. På samma gång har dessa ”icke skyddsbehövande” rätt till skydd mot sitt hemland, vars myndigheter hotar med grymheter mot återvändare. (Lite krångligt att förstå.)

Har Maria Malmer Stenergard inspirerats av hur Boliden gjorde med sitt gruvavfall – skickade det till ett land där det skulle förvaras tryggt och säkert? Iväg med det bara och sen behöver vi inte se vad som händer med skiten. Hur det gick med den saken kan grannarna till dumpningsplatsen berätta.

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.