Erdogan, varsågod!

Gammal fredsmanifestation

Bild: Svenska Freds

Manifestationen på bilden skedde för många år sedan. Kanske var det just då för 140 år sen som Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen grundades? Eller Svenska Freds som den också kallas numer. Föreningen har ständigt verkat för att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati. Detta har skett tillsammans med andra föreningar inom det svenska civilsamhället, bland andra IKFF – Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet samt Civil Rights Defenders.

Den här typen av verksamheter är självklart en nagel i ögat på diktatorer. Att människor organiserar sig kommer alltid att vara hotande för den som vill ha total kontroll över ett lands befolkning.

Så här kommer ett tips till Sveriges nuvarande regering som just nu behöver hålla sig väl med regimerna i Ungern och Turkiet: berätta om hur ni har skurit ned stödet till det svenska civilsamhällets opinions – och folkbildande arbete. Det sänks med 87 procent från 155 till 20 miljoner kronor. Svenska Freds får ett indraget stöd på 700000 kronor bara i år.

Erdogan och liknande despoter borde vara förtjusta när han hör detta och förstår att Sverige rör sig i hans riktning, att Sverige blir tystare och mindre oppositionellt.

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.