Bättre än det danska exemplet

Finger som pekar

Photo by Giulia May on Unsplash

Idag prövas den så kallade Ghettolagen i EU-domstolen. Danska invånare kan komma att flyttas mot deras vilja. Danskarna vill inte ha för många ”icke-västliga” människor samlade på en plats. Jag menar att detta handlar om rasism.

Svenska politiker har uttalat sig positivt om det danska exemplet. Jag hoppas att de avstår. Det är en stötande tanke att vi i Sverige skulle tvångsflytta invånare på grund av deras etniska tillhörighet.

Liksom arbetsmarknaden är den svenska bostadsmarknaden segregerad, precis som i Danmark. Men den danska ghettolagen leder till ökad istället för minskad segregation eftersom det handlar om ett sätt att hantera människor inhumant. Rasistiska attityder blir bekräftade och späs på samtidigt som undermåliga boendemiljöer blir kvar utan förändring.

Mitt alternativ är istället att vi bygger platser där alla vill bo, vare sig man är ”västlig” eller inte.
Det handlar om att återuppväcka den politik som en gång kallades ”hela Sverige ska leva” – inte bara förortsmiljöer, utan infrastruktur i hela vårt land.

Först själva grundtanken: Ett samhälle som är medvetet och professionellt planerat så att det är attraktivt, vackert och välbyggt. För alla åldrar och samhällsklasser.

Skolan förskola och fritidsverksamhet med gott om plats för barn, unga och vuxna och där det råder arbetsro och kunskapslust.
Allmänna kommunikationer tillsammans med lättillgänglig samhällsservice som post, bank, arbetsförmedling, försäkringskassa och annat som behövs för envar att hantera sin tillvaro.
Bra bostäder som sköts och underhålls.
Vård för alla.
Omsorg för de som behöver.
Trygghet och säkerhet inklusive fungerande polis. Ett rättsväsende som slår ned på all sorts brottslighet, även den som nästlar sig in och parasiterar på samhällsfunktioner.
Bemannade bibliotek.

Ett kulturellt utbud som ger människor inspiration, nya tankar och idéer.

En närmiljö som visar att planerare har tänkt på människors behov av luft ljus och skönhet. Allt värnas, underhålles och sköts. Trasighet och skräp som vittnar om nedgången likgiltighet hålls efter.

I en sådan miljö kommer människor från alla bakgrunder att känna trygghet. Detta på grund av ett närvarande samhälle.

Se också mina tidigare inlägg med liknande tankar. Då med anledning av grovt våld i storstadsförort.


Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.