Rätt åt mannen?

Foto: Anders Fagerlund

Igår möttes Gudrun Schyman och Selma Brodrej i ett samtal inför publik. Ämnet var våld och feminism över generationsgränserna med utgångspunkt från Selma Brodrejs essäsamling Testosteron som utkom tidigare i år. Arrangören ABF skriver i inbjudan: ”… i recensioner [har boken] beskrivits som tankeväckande och en pusselbit i den nya förståelsen av mannen. Men boken har också väckt debatt och anklagats för att stryka männen för mycket medhårs.”

Det skiljer närmare 50 år mellan de två debatterande kvinnorna – Gudrun Schyman med lång politisk erfarenhet och Selma Brodrej, den unga skribenten. Och mycket av deras samtal handlade om deras skilda tidsperspektiv på feminismen som ideal och möjlighet. Båda delade till att börja med uppfattningen att maktanalysen är helt avgörande. Men Brodrej framhöll hur hur vissa delar av manskollektivet har kommit i en underlägsen position medan Schyman pekade på att männen fortfarande har en total dominans. Till skillnad från Brodrej ville den tidigare partiledaren Schyman inte gå med på att att vissa kategorier av män skulle behöva särskild uppmärksamhet.

När samtalet kom in på mäns våld emot kvinnor var Gurun Schyman starkt övertygad om att det enskilda våldet aldrig kommer att upphöra så länge som vi accepterar en världsordning som bygger på våld. Hon menade att användande och byggande av vapen legitimerar våld som konfliktlösning både i det stora och det lilla perspektivet. Här märktes en tydlig skillnad mellan en kamplust och tro på förändring mellan de två. Gudrun Schyman har kvar en optimistisk syn. Hon tog upp mot motståndsrörelsen mot slavhandeln och rösträttsfrågan som exempel på lyckad uthållig kamp över lång tid.

I slutet av samtalet återvände debattörerna till frågan om det är ”synd om” vissa män som har svårt att hävda sig i dagens samhälle. Schyman och Brodrej var överens om vikten av att samhället ger resurser till tidiga satsningar som gynnar barn i tidig ålder. Till slut kunde Gudrun Schyman också motvilligt gå med på det möjligen kunde vara en bra idé att politiskt stödja manliga motsvarigheter till feministisk aktivism.

Publicerat av

Anders Fagerlund

Pensionerad psykolog som skriver på äldre dagar. Boken Gunnar, psykologen publicerades 2020. Den fristående uppföljaren heter Allvarligt, Gunnar och kom ut 2023. Novellsamlingen Myren utgavs 2022. Alla böckerna har getts ut på förlaget Instant Book. I am a former psychologist who writes as a pensionist. My book Gunnar psykologen was published 2020. Followed up by Allvarligt, Gunnar in 2023. Short stories in book Myren 2022. Also written articles, and rewiews.