Mikrofoner

2017-11-16

Idag på morgonen, nyheten att Stockholmspolisen planerar att placera ut mikrofoner, massor av mikrofoner, ute i förorter. För att klara ut fler brott genom tidig upptäckt. I radions programinslag talades bland annat om att upptäcka skott och andra misstänkta ljud. Vanliga samtal skulle enligt den intervjuade polisen inte kunna höras.

Jag accepterar självklart att på kort sikt är det bra med allt som kan klara ut brott, inte minst skjutningar. Jag utgår från att mikrofoner kan bidra till det. Och, även om jag är skeptisk till påståendet att samtal inte skulle höras, jag kan också gå med på att det är bra med en viss förebyggande effekt.

Det jag inte gillar är vad mikrofonerna signalerar i ett längre perspektiv. Vad är det för samhälle vi bygger när vi successivt ersätter levande människor med registrerande apparater?

Det inte var länge sedan rikspolischefen vädjade om hjälp av övriga samhället att komma tillrätta med kriminalitet i Stockholms förorter. Med rätta kritiserade han hur bit för bit av viktiga samhällsfunktioner tagits bort. Post, bank, försäkringskassa, osv. försvinner. Och om inte ungdomar har någonstans att ta vägen efter skoltid är det kanske inte att förvåna om biblioteket som finns kvar blir en samlingsplats. Möjligen en stökig sådan.

Nu sätter polisen upp mikrofoner. Övervakningskameror finns det redan gott om. Polis sitter långt bort i en central och övervakar samhället. Orwell och Bradbury, de stora litterära dystopikerna. skulle ha skrattat och korkat upp en whisky om de kunnat se oss i en kristallkula. De avlägsna innevånarna i Järva blir ett steg mindre människor av kött och blod. Många av dem känner sig kanske tryggare, men blir de svenskare?

<a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background vector created by Freepik</a>

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *