Norrland – gå samman och rätta till bilden!

DSCN0785

Foto: anders fagerlund

 

Benny Karlsson skriver i dagens VK om Norrlandsbilden. Han har varit på bjudning hos landshövding Magdalena Andersson och träffat folk som har något att säga om Norrland och mediebilden av vår landsända. Debatten tycks ha handlat om mer eller mindre lyckade enskildheter som knappast ger en rättvisande bild till resten av världen.

Och vad kan man vänta av marknadsföring och kulturella uttryck för just – enskildheter? En exotiserad bild av till exempel Umeå skapar kanske visst intresse för just vår stad under en tid, med eller utan sanningshalt i budskapet. Jägarna sålde också bra, liksom reklam för öl osv. Men vad jag undrar är: Kom konferensdeltagarna fram något seriöst om hur bilden av Norrland kan ändras? Inte då Bennys skojsamma tankar om hur att locka till Skellefteå med vägen ut från samma ställe. Nej, det verkar som om lokalpatriotismen och intresset av att sälja en enskild produkt dominerar.

Visst, fortsätt att berätta om hur bra Umeå, Skellefteå och Polarbröd är, men nu var det ju Norrlandsbilden det skulle handla om. Det är verkligen akut att den ändras med det snaraste. För så illa ställt är det att i landets södra delar tvivlas på att det finns en civilisation norr om Roslagstull. ”Oj, det finns bilar här!” fick jag höra av en tillresande yngling för inte alltför länge sedan. Och seriös nyhetsjournalistik tycks vissa riksbaserade medier inte ens intresserade av vad Norrland beträffar.

Om vi ska ändra Norrlandsbilden krävs en marknadsföring som är inriktad på just det: Bilden. Av. Norrland. Inte en ort, inte öl, inte en idé, utan fokus på att påverka hur människor i en viss målgrupp uppfattar Norrland. I rubriken till Bennys artikel finns inneboende en del av svaret på hur det ska gå till – vi ska börja med oss själva. Vi ska tro på det vi gör. Men sedan krävs ett samlat och seriöst storgrepp av företrädare för hela Norrland. Vi måste tala om vad Norrland verkligen är, skrota myterna och de säljande klichéerna. Berätta att här finns helt vanliga människor som lever helt vanliga liv, lever bra i vanliga fina svenska samhällen och trivs med det. Länk till Bennys krönika

6 reaktioner till “Norrland – gå samman och rätta till bilden!”

 1. Bra skrivet. Själv har jag just skrivit om föreställningen Norrländsk Passion. Den är dock inte publicerad än men gå och se den nu när den går i Umeå. Jag tror att den kan vara en bit i pusslet även om det är synd att den bara spelas i just Norrland.

 2. Tack för tipset, Elin. En knuff i rätt riktning. Jag tar gärna del av din recension när den kommer.

 3. Tackar Björn för din uppskattning, liksom Elins. Hoppas att frågan fortsätter att diskuteras – här, på Facebook eller andra forum. Norrland är värt det.

 4. Jag tycker att ni som använder Norrland som begrepp missar något. Har ni själva definierat vad ni menar med Norrland. Varför använder vi Norrland men inte Svealand och Götaland på samma sätt. Norrland utgör väl ca 60 % av Sverige och ca 12% av invånarna. Är väl ca 1200 km från norr till söder och då är väl frågan om vi kan använda Norrland som ett gemensamt begrepp för de som bor i Gävla till Kiruna (ellr de som bor norr om Kiruna).

  På det sätt som många använder begreppet Norrland så förstår jag att södra Sverige betraktar Norrland som kolonier som troligen är befolkade. Själv bor jag i Umeå, Västerbotten och i övre Norrland. Inte i mellersta eller södra Norrland eftersom jag framförallt identifierar mig med Norrbottningar och Västerbottningar, jag har inte mycket gemensamt med Gästrikar, Hälsingar eller Härjedalingar. Men varför få packa ihop oss allihopa som Norrlänningar!?

  1. LarsT

   Tack för din kommentar. Du har rätt i att Norrland är ett mycket tveksamt begrepp. Men nu finns det och behöver problematiseras, som du också gör. Jag är själv Umebo sedan 1965, men är uppvuxen i Sundsvallstrakten. Har rest mycket i norra Sverige och vill påstå att jag känner till stora delar av Norrland. Jag kan varmt rekommendera Norrlandspodden där Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter samtalar. Bland annat tar de i första avsnittet upp just det du frågar efter – definitionen av begreppet Norrland. Även Norrlandsbilden i andras och våra ögon. Och en fin beskrivning av historien hur Norrland blev intressant till att börja med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *